انواع حرکات کششی (قسمت اول)
مقدمه:
تکواندوکاران و کلأ ورزشکاران از تمرینات کششی پیش و پس از تمرینات استفاده می کنند. قبل از تمرین حرکات کششی با هدف گرم کردن و آماده نمودن دستگاه عصبی ـ عضلانی برای حرکت اجرا میشه و پس از تمرین هم برای توسعه انعطاف پذیری. توسعه انعطاف پذیری هم که با انجام تمرینات کششی میسره باعث میشه تا دامنه حرکتی ورزشکاران افزایش پیدا کنه و در نتیجه میزان بروز آسیب های عضلانی رو کم میکنه.
حرکات کششی را می توان به دو دسته کلی پویا و ایستا تقسیم کرد.
انجام حرکات کششی پویا سبب توسعه انعطاف پذیری هنگام حرکت اندام ها می شه و انجام حرکات کششی ایستا موجب توسعه انعطاف پذیری ایستا (وقتی اندام حرکت پویا ندارد) می شه . از سوی دیگه این دو دسته حرکات کششی رو می توان به طرق مختلف اجرا نمود که بر این اساس می توان اونها رو بدین ترتیب دسته بندی کرد:
حرکات کششی پرتابی (Ballistic Stretching)
حرکات کششی پویا (Dynamic Stretching)
حرکات کششی فعال (Active Stretching)
حرکات کششی غیرفعال (Passive Stretching)
حرکات کششی ایستا (Static Stretching)
حرکات کششی ایزومتریک (Isometric Stretching)
حرکات کششی (PNF) (Proprioceptive Neuromuscular Facilitation
حرکات کششی پرتابی:
حرکات کششی پویا:
بر اساس نظر کورتز حرکات کششی پویا شامل: حرکت اندام و افزایش تدریجی شدت و سرعت آن است.
تفاوت کشش پویا با حرکات کششی پرتابی در میزان کنترلی است که در حرکات کششی پویا اعمال می شود. حرکات کششی پویا در محدوده ای پایین تر از دامنه حرکتی اندام صورت می گیرد. در این نوع از کشش هیچگونه حرکت جهشی و ضربه ای انجام نمی شود. حرکات آرام و کنترلی تاب دادن پاها، دست ها و تنه نمونه ای از حرکات کششی پویا محسوب می شوند. انجام حرکات کششی پویا سبب افزایش انعطاف پذیری پویا می شود و از آن برای گرم کردن پیش از تمرینات هوازی می توان استفاده کرد. بر اساس نظر کورتز:
«حرکات کششی پویا را در ست هایی با 12 ـ 8 تکرار انجام دهید. تعداد ست ها را طوری تنظیم کنید که منجر به خستگی نشود. عضلات خسته انعطاف کمتری داشته و دامنه حرکتی را کاهش می دهند. بنابراین تعداد تکرارها را طوری تنظیم نمایید که مجبور به کاهش دامنه حرکتی اندام نشوید. تکرار زیاد سبب می شود دستگاه عصبی طول بهینه عضله را تغییر داده و میزان انعطاف پذیری عضله کم شود. تعداد تکراری که بیشتر اوقات بکار می برید اثر عمیق تری در حافظه حرکتی شما بر جای می گذارد. بعد از اینکه به حداکثر دامنه حرکتی اندام رسیدید حرکت را متوقف نمایید و دیگر تکرار ننمایید ...».
ادامه دارد...